FLIP OVER FACTORY

FLIP OVER FACTORY

YAC - INTERIOR 2 - PS2YAC - DIAGRAM 1YAC - INTERIOR 1 - PS2YAC - INTERIOR 3 - LR1
YAC - DIAGRAM 2
PLAN 0 LR1PLAN 1 LR1


3000 FACADE SE lr1YAC - COLLAGE

FLIP OVER FACTORY

The project is arranged with a new program approach.

Since in the small town there is no space for a park, the big roof of the abandoned concrete warehouse is planned to host a new public square, up from the street level,  while right down on the ground are placed residencies and private spaces.

The building is preserved with almost all the original structure, all columns and beams are maintained and only slabs are partially removed in a very conservative method to create new voids and a double heights, and creating interactions between spaces.

Each centimeter of the warehouse is as necessary as the one next to it [..]

The central space is designed to create a main covered public/private square with all residencies around planned for the users of the temporary activities.

At the ground level the central square hosts the temporary workshops of sculpture, music, craft, painting or photography so that participating people have their own house just around it and can easily work and live in the same area; from their private space they show their artworks.

On the upper level thanks to small showrooms users and clients interact. Entering into these shops people can have an overview about the work of the craftsman and look at them in action.

On the roof are placed a library and a cultural center and in the open space are collocated the products made during the workshops.

The old building reborn and spring with its own new splendor, the city finally convert the unused factory into the new cultural space where public and private combine in a new Architecture.

 

Credits

Architect: Paolo Venturella & Cosimo Scotucci
Team Design: Paolo Venturella & Cosimo Scotucci
City: Quarto Inferiore
Year: 2014
Type: competion